RCR Arquitectes | 2017 Pritzker Prize Laureates

With the announcement of the 2017 Pritzker Prize laureates, the Spanish architecture studio RCR Arquitectes has found themselves suddenly being propelled to international fame. One might be wondering, who are these people and what did do to receive such an honour? While I don’t usually write about architecture here, I thought perhaps this is a bit different and deserves a mention as it delves into the sublime.

The Building That Isn’t There

La Lira Theatre (2011) RCR Arquitectes
La Lira Theatre (2011) RCR Arquitectes

Located at the site of the demolished La Lira Theatre where the Ter and El Fraser rivers meet in the small town of Ripoll, Catalonia, Spain is a building that redefines what it means to have a facade. Left with a gaping hole in the urban fabric after the removal of the old theatre building, the architects decided to celebrate this by framing the outlines of where it once stood with corten steel panels. The choice of using dark coloured steel is also, in a way, in remembrance of the black box theatre that once stood here.

La Lira Theatre (2011) RCR Arquitectes
La Lira Theatre (2011) RCR Arquitectes

This framing gesture is quite intentional as the roof trusses which normally support the roof panels by being beneath them, are now flipped up on top and slightly out of sight, while the roof is suspended from them.

La Lira Theatre (2011) RCR Arquitectes
La Lira Theatre (2011) RCR Arquitectes

While officials are careful to call it a ‘public space’ and not a building, it does have a restaurant on the ground level and multi-purpose room in the basement, so one cannot not call it a building, although partly its because it tries so hard to hide its building functions. But it’s definitely not a park or a piazza. It just doesn’t have a facade in the traditional sense of the word, for its facade exists metaphysically.

La Lira Theatre (2011) RCR Arquitectes
La Lira Theatre (2011) RCR Arquitectes

The corten steel slats that line the walls and roof are spaced unevenly, producing an organic look, somewhat reminiscent of a bamboo structure. However the introduction of wall climbing vines seeping through the slits is a rather strange, dystopian aesthetic recalling movies with derelict industrial buildings that have been overrun with vegetation after years of neglect.

La Lira Theatre (2011) RCR Arquitectes
La Lira Theatre (2011) RCR Arquitectes

Perhaps this vegetation growing out of steel structure aesthetic is a commentary on the plight of the town itself, as Ripoll used to be an industrial town which is going through a sort of economic renaissance.

La Lira Theatre (2011) Section Across The Ter River
La Lira Theatre (2011) Section Across The Ter River
La Lira Theatre (2011) Section Across The Atrium
La Lira Theatre (2011) Section Across The Atrium

Unfortunately, a restaurant is put in the place where a stairway had originally been designed to lead to the basement, for now it is rather unclear how one gets there.

La Lira Theatre (2011) RCR Arquitectes
La Lira Theatre (2011) RCR Arquitectes

“Learn the wiseness of uncertainty to be certain.”  Ramon Vilalta

Bell-Lloc Winery

Located in a ranch in the northern countryside of Palamós, Catalonia, Spain, the partially subterranean ‘promenade’ is a sequence of spaces dramatized by the natural light that seeps in through the corten steel planks that line the walls and roof. It is a journey from the vineyard fields above into the refined world of wine below.

Bell–Lloc Winery (2007) Entrance ramp
Bell–Lloc Winery (2007) Entrance ramp
Bell-Lloc Winery (2007)
Bell-Lloc Winery (2007)
Bell-Lloc Winery (2007)
Bell-Lloc Winery (2007)

Gaps in the spacing of the steel panels and light shafts in certain areas allow natural light and ventilation to seep in, creating a dramatic transforming effect with the austere raw steel when the sun’s out. I guess it gets moody if its cloudy.

Bell–Lloc Winery (2007) Auditorium
Bell–Lloc Winery (2007) Auditorium

Apparently it is a quiet space where the scent of grapes and wine fills the air. While I have no doubt it is quiet, not sure if the smell is truely aromatic?

Bell–Lloc Winery (2007) Wine Tasting Room
Bell–Lloc Winery (2007) Wine Tasting Room

The aesthetic is somewhat of a cross between an early Tadao Ando building, and Richard Serra’s steel sculptures. It displays a mastery of bouncing natural light to illuminate the underside of the steel surfaces, the scrapes and scratches of which become vaguely reminiscent of some abstract expressionist paintings.

Bell–Lloc Winery (2007) Cellars
Bell–Lloc Winery (2007) Cellars
Bell–Lloc Winery (2007) Wine production area
Bell–Lloc Winery (2007) Wine production area
Bell–Lloc Winery (2007)
Bell–Lloc Winery (2007)
Section-N-S
Section-N-S
Section-Light-shafts
Section-Light-shafts
Section-scenes
Section-scenes

Note: Images used non-commercially. Please contact me directly at the contact page if anyone has an issue with this.